P-piller

Ett piller med hormoner

Kom ihåg: Varje dag

Plus & minus

 • Många olika sorter att välja bland.
 • Ger ofta regelbundna blödningar (beror på vilken typ du tar).
 • Du kan styra och skjuta upp dina blödningar om du väljer ett p-piller med kombinerade hormoner.
 • Måste kommas i håg varje dag.
 • Ger inte skydd vid magsjuka eller diarré.
 • Kan ge östrogena och gestagena biverkningar. Läs mer under kvinnliga könshormoner.
 • Precis som för andra preventivmedel som innehåller kombinerade hormoner så finns det en risk för blodpropp.

I bipacksedeln för det aktuella preventivmedlet finns också information om vilka biverkningar som förekommit för just det preparatet.

P-piller

Var?

Föreskrivs av en barnmorska eller gynekolog.
Tas oralt vid samma tidpunkt varje dag.

Om

Hormonerna förhindrar ägglossningen och gör så att spermierna får svårt att ta sig in i livmodern. Livmoderslemhinnan blir dessutom så pass tunn att ett ägg inte kan fastna.

Frågor & svar om p-piller

 • Hur fungerar p-piller?

  Kombinerade p- piller förhindrar graviditet på 3 sätt:

  P-piller innehåller hormoner (gulkroppshormon och östrogen) som gör att ägglossningen förhindras och att livmoderslemhinnan blir så pass tunn att ett ägg inte kan fästa. Slemmet i livmoderhalsen blir dessutom segt och tjockt vilket hindrar spermierna från att tränga in i livmodern.

  Du tar en tablett varje dag (vanligtvis i tre veckor) till dess att placebopillrena kommer och då är det dags för en paus (vanligtvis en vecka). Följer du instruktionerna för hur p-piller ska användas så får du ett mycket gott skydd mot graviditet under hela månaden. Ibland kan din barnmorska eller läkare vilja att du tar flera kartor efter varandra utan uppehåll. Detta är helt ofarligt och kan vara bättre för dig.

  P-piller kan göra så att du får lättare blödningar och mindre smärtsamma menstruationer. Hos vissa tjejer kan mensen helt utebli. Om du äter p-piller så kan du också skjuta på mensen.

  Svarade detta på din fråga?
 • Hur skaffar jag p-piller?

  Du måste träffa din gynekolog eller barnmorska för att få p-piller förskrivet. Det finns många olika sorters preventivmedel och vissa kan passa dig bättre än andra. Diskutera därför med din barnmorska eller gynekolog. Du kan alltid ändra ditt val av preventivmedel om du inte är nöjd.

  Svarade detta på din fråga?
 • Jag har glömt att ta mitt p-piller. Vad ska jag göra?

  Om du använder kombinerade p-piller och det har gått mer än 12 timmar sen du skulle ha tagit ditt p-piller ska du använda kompletterande skydd t.ex. kondom de sju följande dagarna. Om du har glömt din tablett första veckan efter det hormonfria intervallet, och har haft oskyddat sex veckan innan finns en risk att du kan bli gravid. Du bör då använda en akut preventivmetod som du kan få gratis på ungdomsmottagning eller köpa receptfritt på Apotek. Man kan också få en kopparspiral som akutpreventivmetod. Om du har frågor kring det vänd dig till barnmorska eller gynekolog. Om du använder ett mini-piller och det har gått mer än 3 timmar sen du skulle ha tagit ditt piller ska du använda kompletterande skydd de följande sju dagarna. För vissa produkter varierar tiden som man får glömma beroende på var någonstans i kartan som du glömmer att ta ditt piller, för mer detaljerad information läs i den produktinformation som följer med i asken för ditt preventivmedel eller på www.FASS.se.

  Svarade detta på din fråga?
 • Jag ska på solsemester och vill skjuta på mensen. Hur ska jag göra?

  Om du vill skjuta på mensen ska du hoppa över de hormonfria tabletterna i slutet på tablettkartan, och istället ska du direkt börja på en ny karta. När du hoppar över din mens kan det hända att du får en stänkblödning eller mellanblödning, fortsätt ändå med att ta de hormoninnehållande tabletterna som vanligt.

  Svarade detta på din fråga?
 • Jag får alltid huvudvärk när jag tar de hormonfria tabletterna, kan jag hoppa över dem?

  Det går bra att hoppa över de hormonfria tabletterna och börja på en ny karta direkt. Vissa kvinnor reagerar på förändringar i hormonnivåerna och mår bättre av en jämn hormontillförsel utan placebouppehåll.

  Svarade detta på din fråga?
 • Hur gör jag om jag kräks efter det att jag har tagit mitt piller?

  Om du kräks inom 3–4 timmar efter att ha tagit en hormoninnehållande tablett, eller har svår diarré kan det hända att hormonerna inte tagits upp av kroppen. Ta en ny tablett från en reservkarta så snart som möjligt helst inom 12 timmar från den tid då du normalt tar din tablett. Om det har gått mer än 12 timmar ska du följa samma råd som vid glömd tablett. Läs mer på fass.se.

   

  Svarade detta på din fråga?
 • Är jag skyddad mot graviditet även under de dagar då jag inte tar några piller eller äter mina placebopiller?

  Ja, under förutsättning att du tagit dina p-piller enligt anvisningarna gäller den skyddande effekten även under de dagar du tar de hormonfria tabletterna eller gör tablettuppehåll.

   

  Svarade detta på din fråga?
 • Kan man gå upp i vikt av p-piller?

  För vissa kvinnor kan aptiten påverkas av olika hormoner och kroppen kan samla på sig mer vatten än vanligt, men p-piller i sig leder inte till viktökning.

   

  Svarade detta på din fråga?
 • Vad är det för skillnad på minipiller, mellanpiller och vanliga kombinerade p-piller?

  Kombinerade p-piller innehåller två hormoner: östrogen och gestagen (gulkroppshormon). Kombinerade p-piller tas under 21 eller 24 dagar följt av 7 eller 4 dagar med hormonfria tabletter. När man tar de hormonfria tabletterna får de flesta kvinnorna en mensliknande blödning. P-piller hämmar ägglossningen och har en glömskemarginal på 12 timmar. Det innebär att om du är mer än 12 timmar sen med att ta ditt p-piller behöver du använda kompletterande skydd t.ex. kondom.

  Mellanpiller (skyddar på 3 sätt)

  Mellanpiller innehåller en lite högre dos av gestagen jämfört med minipiller. Detta leder till att de hämmar ägglossningen. Tack vare att ägglossningen förhindras så har de, precis som de kombinerade p-pillren, 12 timmars glömskemarginal.

  Minipiller (skyddar på 2 sätt)

  Minipiller innehåller också gestagen men i en lägre dos och av den anledningen så hämmas inte alltid ägglossningen hos de flesta av kvinnorna. Minipiller förhindrar graviditet genom att göra slemmet i öppningen till livmodern segt och ogenomträngligt för spermier. Det är noga att man tar tabletterna vid samma tidpunkt varje dag när man använder mini-piller. Glömskemarginalen för minipiller är 3 timmar. Det innebär att om du är mer än 3 timmar sen med att ta ditt minipiller behöver du använda kompletterande skydd t.ex. kondom.

  Svarade detta på din fråga?
 •  Om jag inte har sex så ofta, är det inte bättre att ta akut p-piller då?

  Det är bättre att försöka hitta en effektiv preventivmetod som förhindrar graviditet än att utsätta dig för risken att bli oönskat gravid även om du inte har sex så ofta. Akut p-piller är bra när man av någon anledning har misslyckats med att skydda sig mot graviditet men det är ingen bra preventivmetod att använda rutinmässigt.

  Svarade detta på din fråga?
 • Är abortpiller och akut p-piller samma sak?

  Akut p-piller förhindrar en graviditet genom att skjuta på ägglossningen och är inte ett abortpiller. Med akut p-piller förhindrar man alltså att en graviditet påbörjas. Abortpiller eller de läkemedel som används vid en så kallad medicinsk abort avslutar en påbörjad graviditet.

  Svarade detta på din fråga?
 • Kommer fostret att skadas av akut p-pillret om det visar sig att jag är gravid?

  Nej, kommer fostret inte att skadas. Det är viktigt att inse att Akut p-piller inte är ett abortpiller, det avbryter alltså inte graviditeten om du redan är gravid.

  Svarade detta på din fråga?
 •  Hur vet jag om akut p-pillret fungerat?

  För att vara helt säker på att du inte är gravid måste du ta ett graviditets test efter 3-4 veckor. Du ska definitivt göra ett graviditetstest tidigare om du inte får din mens vid vanlig tidpunkt, om den är onormal eller mer än 5 dagar försenad.

   

  Svarade detta på din fråga?
 • Hur fungerar akuta preventivmedelsmetoder?

  Idag finns det flera akuta preventivmedelsmetoder att tillgå om du har haft oskyddat samlag. Vanligast är att man tar en tablett, ett så kallat ”dagen-efter-piller” eller ett ”akut p-piller”. Här finns det två olika sorters piller i dagsläget som är mer eller mindre effektiva.

  Behandlingen består av en tablett med gulkroppshormon (1,5 mg levonorgestrel). Tabletten bör tas så snart som möjligt, men inte mer än 72 timmar (3 dygn) efter oskyddat samlag.

  Det finns även ytterligare en tablett som innehåller gulkoppshormon (30 mg ulipristalaceta) vilken du kan ta upp till 5 dygn (120 timmar) efter att du har haft oskyddat samlag. Den kan tas när som helst under menscykeln men kom ihåg att denna typ av akuta preventivmedel inte hjälper om du redan är gravid.

  Att annat alternativ är att använda kopparspiralen som ett akutpreventivmedel. Om kommarspiralen sätts in inom 5 dagar från det att du hade oskyddat samlag så förhindrar den 99 % av alla graviditeter.

  Svarade detta på din fråga?

( ! ) Notice: Undefined variable: custom_field in /var/www/preventivmedel/web/app/themes/contraception/templates/contraceptives/details-page.php on line 155
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0001355168{main}( ).../index.php:0
20.0002355456require( '/var/www/preventivmedel/web/wp/wp-blog-header.php' ).../index.php:5
30.540410330904require_once( '/var/www/preventivmedel/web/wp/wp-includes/template-loader.php' ).../wp-blog-header.php:19
40.540410330904do_action( ).../template-loader.php:12
50.547710341560Pods_Pages->template_redirect( ).../plugin.php:524
60.547710341936locate_template( ).../Pages.php:1098
70.547810342048load_template( ).../template.php:531
80.547910342368require_once( '/var/www/preventivmedel/web/app/themes/contraception/template-contraceptive-details.php' ).../template.php:572
90.725411154080get_template_part( ).../template-contraceptive-details.php:10
100.725411154680locate_template( ).../general-template.php:167
110.725511154808load_template( ).../template.php:531
120.725611155480require( '/var/www/preventivmedel/web/app/themes/contraception/templates/contraceptives/details-page.php' ).../template.php:574

( ! ) Notice: Undefined variable: custom_field in /var/www/preventivmedel/web/app/themes/contraception/templates/contraceptives/details-page.php on line 156
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0001355168{main}( ).../index.php:0
20.0002355456require( '/var/www/preventivmedel/web/wp/wp-blog-header.php' ).../index.php:5
30.540410330904require_once( '/var/www/preventivmedel/web/wp/wp-includes/template-loader.php' ).../wp-blog-header.php:19
40.540410330904do_action( ).../template-loader.php:12
50.547710341560Pods_Pages->template_redirect( ).../plugin.php:524
60.547710341936locate_template( ).../Pages.php:1098
70.547810342048load_template( ).../template.php:531
80.547910342368require_once( '/var/www/preventivmedel/web/app/themes/contraception/template-contraceptive-details.php' ).../template.php:572
90.725411154080get_template_part( ).../template-contraceptive-details.php:10
100.725411154680locate_template( ).../general-template.php:167
110.725511154808load_template( ).../template.php:531
120.725611155480require( '/var/www/preventivmedel/web/app/themes/contraception/templates/contraceptives/details-page.php' ).../template.php:574

Vill du veta mer om andra preventivmedel?

Vart femte eller tredje år

Kopparspiral
Hormonspiral
P-stav

Var tredje månad eller månatligen

P-spruta
P-ring

Det finns ett brett utbud av preventivmedelsmetoder att välja mellan. Det finns också många faktorer som kan påverka det valet du gör tillsammans med din gynekolog eller barnmorska, såsom; familjehistoria, hälsa , sexuella vanor etc. Om du inte är nöjd med det valda preventivmedlet, sluta inte, utan byt ! Det bästa valet görs när du använder din kunskap, tar hänsyn till dina behov och diskuterar dessa med din gynekolog eller barnmorska.

Kontakta din mottagning

Dela innehållet!

Dela via e-post

Den här sidan hjälpte mig