Hur kan en läkare eller barnmorska hjälpa dig?

När du väljer preventivmedel, är det viktigt att du informerar dig och att du rådgör med en läkare eller barnmorska på ungdomsmottagning eller en gynekologisk klinik för att göra det bästa valet av preventivmedel för dig.

Gynekologen

En gynekolog är en läkare som specialiserat sig på kvinnors hälsa. Gynekologen är också ansvarig för mer komplicerade preventivmedelsfrågor, hen behandlar infektioner, och kan göra läkarundersökningar. En gynekologisk undersökning genomförs snabbt och gör inte ont. trots att gynekologen är van vid dessa undersökningar kan det kännas både obehagligt och lite pinsamt för en själv. Det är naturligt, och ingen tycker att man är konstig som har dessa känslor.

Gynekologisk undersökning

Del 1 :

Gynekologen kommer att sitta i en stol och titta både på utsidan och insidan av könsorganet för att kolla att allt ser friskt ut. För att kunna se inne i slidan och livmoderhalsen kommer hen att använda ett plast- eller metallinstrument. Hen kommer också att notera om det finns någon onormal lukt eller andra tecken på infektion.

Del 2 : Känna

Gynekologen kommer att placera en eller två fingrar i slidan för att känna livmoderhalsen. Med den andra handen, trycker hen lätt på utsidan av buken. Syftet är att känna livmodern och äggstockarna genom bukväggen. Denna kontroll kommer att hjälpa gynekologen att veta om livmodern är normal.

Ultraljud:

Ibland kan ett ultraljud vara nödvändigt. Ultraljudssonden placeras i vaginan och tillåter gynekologen att undersöka livmoderns och äggstockarnas utseende.

 

Dela innehållet!

Dela via e-post

Den här sidan hjälpte mig