Isbrytare: Starta samtalet

Det är inte alltid lätt att ge en ung vuxen råd – och att ge denne råd om preventivmedel och sex kan vara ännu svårare. Men genom en bra dialog kan du hjälpa till att hitta det preventivmedel som passar bäst just nu.

Det kanske var ett tag sedan du tänkte på preventivmedel. Så att prata om just detta med sin dotter kan vara lite obekvämt, kanske till och med pinsamt – för er båda! Dock är det viktigaste att hon vet att dörren är öppen för samtal och att ditt huvudsakliga fokus är hennes hälsa och välbefinnande.

Här är 3 ingångar för att bryta isen:

  • Var öppen med att ett samtal om sex och preventivmedel kan vara lite obekvämt för er båda. Detta kommer att hjälpa er båda slappna av lite . “Det här är ganska pinsamt för mig men jag är intresserad av att veta ditt tankar om preventivmedel.” Genom att använda denna samtalsmetod tillåter du henne att erkänna hennes tafatthet men samtidigt öppna dörren för henne att säga vad hon tycker om det och vad hon vet.
  • Saker har förmodligen förändrats en hel del sen du var ung och började tänka på preventivmedel. Så varför inte ta upp det här? “När jag var i din ålder och skulle välja preventivmedel hade vi inte så många valmöjligheter. Jag kan inte tro hur många alternativ finns det nu!” Detta öppnar dörren för henne för att fråga om vad hon känner sig bekväm med, vad hon tycker kan vara rätt för henne, och vilka andra alternativ som kan vara ett bra val.
  • Det är viktigt att tala med en barnmorska eller gynekolog när man ska välja preventivmedel . “Ok, nu har vi läst på om alternativen så låt oss beställa en tid med en barnmorska eller gynekolog så att du kan ställa de frågor du har och få reda på det alternativ som är bäst för dig.” Du kan följa upp detta med råd om att det är helt ok att byta preventivmedel fler än en gång om det val som görs inte känns rätt. Det kommer att uppmuntra henne att vända sig till sin sin barnmorska/gynekolog i framtiden för att få goda råd när behoven ändras och vid livsstilsförändringar.

 

Dela innehållet!

Dela via e-post

Den här sidan hjälpte mig